Het oudste postkantoor ter wereld ?

Zomaar een gok, maar feit is dat het rotsje genaamd “Postholmen” in het Kobbefjord als postkamer werd gebruikt door de 17e eeuwse walvis vaarders.

Toen we daar geankerd lagen schreef ik in mijn verslag het volgende:

Vlak voor de ondiepe scheiding naar het bassin in de uiterste Oosthoek, waar we het anker hebben laten vallen, ligt nog een klein eilandje met de naam “Postholmen”. Tijdens de periode van de walvisvaart, werd dit eilandje als “postkamer” gebruikt. Walvisvaarders die op jacht gingen lieten hier hun post voor thuis achter dat dan weer werd opgepakt door de naar huis varende schepen.
Wat ik toen niet schreef was dat Edmond, terwijl wij uitgezakt aan de borrel met nootjes en chips zaten, de dinghy lanceerde en in een ijzige kou een natte tocht naar het Postholmen rotsje ondernam om daar een brief aan zijn geliefde te posten. Jawel, je moet er wat voor over hebben en hij werd enigszins schaapachtig nagekeken door de overige crew. Die lieten zich onderwijl de versnaperingen in de warme salon van Norna maar goed smaken. “Brr, dat ziet toch geen hond, een brief in een fles maakt nog meer kans ………”

Wat schetst de verbazing, onlangs werd de brief keurig bezorgd. De postkamer werkt dus nog steeds  

:laugh:

Voor de privacy zijn de adres gegevens geblurd.

Erg leuk toch wel. In de quiz vraag “Waar ligt het meest Noordelijk postkantoor ?” is Ny Ålesund dus het verkeerde antwoord. Dat moet Postholmen in het Kobbefjord op Spitsbergen zijn, 50 mijl Noordelijk van Ny Ålesund.
www.rtvnoord.nl/nieuws/165257/…staat-op-spitsbergen

Nog ff nagenieten. Bovenstaand kaartje, zie inzet Postholmen, is in detail te reproduceren op bijvoorbeeld Google Earth. Klik daarvoor op deze link en open deze file in Google Earth. Leuk om flink ingezoomd tussen de rotsen mee te navigeren.

One Response to Het oudste postkantoor ter wereld ?

  1. katriendek says:

    Wat bijzonder en leuk! Da’s nog eens een historische plek 🙂 K.

    *Katrien de Klein, **Redactiewerk* *Tuinstraat 207, **1015 PD Amsterdam* *06-29513892*

Leave a comment