Naar het Noorden.

5-6 Juli 2022

We verlaten onze ankerbaai Peirsonhamna bij Ny-London op weg naar het Noordwesten van Spitsbergen, de eilanden Danskøya en Amsterdamoya.

Met een koers pal Noord houden we de kust van Albert I land aan stuurboord. Deze kust wordt ook wel de kust van de zeven gletsjers genoemd. We varen de Magdalenefjorden aan stuurboord voorbij, varen de Sørgattet in en ankeren in het baaitje onder Danskeneset, in het Zuidoosten van Danskøya. De meeste ijsschotsen afkomstig van de Smeerenburgbreen drijven voorbij en het Smeerenburgfjord uit. Een enkeling drijft ons baaitje in. De fokkebomen hebben we voorzien van pikhaak punten zodat we Norna eventueel van te opdringerige ijsschotsen kunnen vrijhouden. Maar het is niet nodig, ze raken ons net niet.

Aan de Noordzijde van Danskøa ligt Virgohamna, één van Spitsbergens’s meest belangrijke historische plaatsen. De oudste historische resten zijn afkomstig van de Nederlandse walvisvaarders. Ze noemden het “de Harlinger Kokerij” en werd opgericht in 1636. Rond de eeuwwisseling van de 19e naar de 20e eeuw werd Virgohamna, nu vernoemt naar het stoomschip “Virgo” van de Zweed Salomon August Andrée, de basis voor enkele pogingen om de Noordpool te bereiken. Na een eerdere mislukte poging in 1896 vertrok Andrée samen met twee anderen in 1897 met een luchtballon richting Noordpool. Er werd nooit meer iets van hen vernomen. Pas in 1933 werden de resten van de expeditie en de lichamen van de bemanning gevonden op het eiland Kvitøya.

Een paar jaar later later ondernam Walter Wellman vanaf Virgohamna eenzelfde expeditie maar met een Zeppelin. Tot drie maal toe, in 1906, 1907 en 1909, mislukten die expedities. Het was pas 20 jaar later dat Roald Amundsen het wel lukte om met de Zeppelin “Norge” de Noordpool te bereiken.

Wij varen tussen Amsterdamoya en Danskøya door, met “Smeerenburg” aan stuurboord, op basis van een op de kaart aangegeven koerslijn die ons vrij moet houden van de ondiepten. Direct na deze passage ligt aan bakboord Virgohamna. Helaas is de ankerplek onder de huidige weersomstandigheden te onbeschut en we besluiten daarom een andere ankerplek te zoeken. Die vinden we aan de Westkant van Danskøya in het Kobbefjord. Na de voorzichtige passage van een erg ondiep gedeelte, dat voor dieper stekende schepen een barriere vormt voor het daarachter gelegen baaitje, laten we ons anker dicht bij de oever vallen. Voor ons de ideale ankerplek, met zandgrond, in deze uiterste Oosthoek van het fjord. Een nieuwgierige zeehond steekt zijn zwarte kop boven de waterspiegel uit om te zien waar al dat plotselinge rumoer vandaan komt.

Vlak voor de ondiepe scheiding naar het bassin in de uiterste Oosthoek, waar we het anker hebben laten vallen, ligt nog een klein eilandje met de naam “Postholmen”. Tijdens de periode van de walvisvaart, werd dit eilandje als “postkamer” gebruikt. Walvisvaarders die op jacht gingen llieten hier hun post voor thuis achter dat dan weer werd opgepakt door de naar huis varende schepen.

De, opzich niet heel sterke, wind tunnelt hier door de bergen heen om vervolgens, met een verveelvoudigde kracht, over ons ankerbaaitje te blazen, waardoor Norna af en toe hardhandig wordt aangespoord om weer recht achter haar anker te komen liggen. Op de marifoon horen we dat bij ons ankerplekje van gisteren een ijsbeer is gespot. Edmond maakt vanaf de top van het gebergte mooie foto’s van de geankerde Norna. Even zwaaien naar beneden en we herkennen hem, met telelens, tussen de rots pieken.

Scheepsberaad. We willen eigenlijk wel naar Virgohamna en Smeerenburg maar de weersomstandigheden zijn nog hetzelfde als gisteren dus niet ideaal om daar te ankeren. Daarom trekken we eerst nog wat verder naar het Noorden en Oosten, ten Noorden van Spitsbergen langs.
We vertrekken vanavond 7 Juli even voor 19.00 uur vanuit onze ankerplek in het Kobbefjord naar de Liefdefjorden waar we vanacht of in de vroege Vrijdagochtend zullen aankomen, gebruik makend van de volgens verwachting naar West krimpende wind.


NB. Deze post is verzonden over de Iridium sateliet met te weinig bandbreedte voor foto’s. Deze zijn op 19/7 toegevoegd.

One Response to Naar het Noorden.

  1. […] we daar geankerd lagen schreef ik in mijn verslag het […]

Leave a comment