Dag 6, Zondag 9 augustus

9Augustus

Op de Navtex verschijnt een bericht dat er een dode walvis drijft. De positie daarvan is gelukkig veel dichter bij Spanje dan waar wij geweest zijn. Trouwens, vermoedelijk was “onze walvis” een Griend en die zal kwa formaat toch geen gevaar voor de scheepvaart vormen lijkt mij. Wel voor onze trimaran en we beseffen dat we er goed vanaf zijn gekomen. In mijn droom hingen de plakken walvisvlees aan de bevestiging van de trekstang die tussen middenromp en beam zit. Want daar raakten we het dier volgens mij. Gary gaat kijken, niets te zien natuurlijk. Volgens Gary hebben we hem (of haar) met het zwaard geraakt. Het moet in ieder geval scherp geweest zijn om dat bloed te kunnen veroorzaken.

Gary heeft gisteren naar schatting zo’n 80 liter water uit de stuurboord drijver gepompt. Een euvel wat bij de meeste trimarans wel voorkomt. De enige plek waar water naar binnen kan is via het dekluik. Bij Noreen is dat een home-made luik maar ook de gerenommeerde merken als Lewmar blijven op zo’n drijver niet dicht. We wijten dat aan het “pompen” van de romp. Die wordt door de waterduk ingedrukt en zet dan weer uit. De hierdoor onstane luchtdrukverschillen zuigen het water als het ware naar binnen. De oplossing zou een ontluchting naar buiten zijn maar dat is lastig om daarmee ook niet de waterdichtheid van de drijver, ook met kiel omhoog, te compromitteren. Een oplossing zou kunnen zijn een open verbinding te maken, met bijvoorbeeld een slang, van drijver naar middenromp waarbij de slang in beide rompen juist boven de kiel eindigt.

Dan kan er meteen een draadje door voor een automatische bilgepomp.

Gisteren hadden we een heel rustige en luie zeildag met stralend weer, weinig wind en een bakstagkoersje die 4 tot 6 kn voortgang opleverde. Met als resultaat een slechtste dagafstand tot nu toe van 147 mijl. Met een overkomend front eindigde de dag in een grauwe grijze massa.

Halverwege de nacht is het gaan motregenen. De dag begint onder een grijze natte deken. De oceaandeining is verdwenen. Nog steeds varen we een vrijwel voordewindse koers met een bescheiden gangetje. Vanochtend hebben we een keer gegijpt om niet in de Ierse Zee uit te komen, maar inmiddels zeilen we weer over de vertrouwde stuurboordsboeg dat we eigenlijk al de hele reis doen.

Terwijl ik dit opschrijf knapt het buiten zienderogen op. De radar kan uit, we hebben weer zicht. Koud is het niet. De omgeving inspireert niet voor het maken van een mooie foto. Daarom maar eens bijgaande foto zojuist gemaakt door Roos. Op de foto ondergetekende, die 5 minuten daarvoor nog in dromenland verkeerde en 5 minuten daarna zich aan dit schrijven zette, en Gary aan de kaartentafel.

Met nog een kleine 200 mijl van Falmouth schuiven we het Continentaal Plat op. Alles wel aan boord.

Groeten van Roos, Gary en Henny a/b Noreen

Advertisements

2 Responses to Dag 6, Zondag 9 augustus

  1. Beste Henny,
    Dank voor je berichten vanaf Noreen. Heel leuk om te volgen. Het ziet er naar uit dat je morgenavond al Fish & Chips kunt eten in Falmouth!
    Vriendelijke groet,
    Karel

  2. Fram says:

    Het is Fish&Chips in Poole geworden Karel, niet minder smakelijk. Had er al de hele week naar uitgekeken 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: